Suolistosyöpädiagnoosi johtaa uuteen asenteeseen

Suolistosyöpäleikkaus ja avanne muuttivat Robin näkemystä elämästä. Nyt hän kouluttaa muita syövän varhaisista merkeistä ja oireista ja antaa vinkkejä hyvään elämään avanteen kanssa.

Lue, kuinka Rob elää elämäänsä avanneleikattuna​ ja auttaa muita tekemään samoin.

Rob asuu Australiassa ja hänellä on tiivis perhe vaimonsa, kolmen tyttärensä ja lastenlastensa kanssa. Vaati koko perheen ja erään ystävän kannustusta, saada hänet hakemaan apua, kun hän huomasi olevansa uupunut ja paino putosi. Lääkäri antoi suolistosyöpädiagnoosin ja lähetti hänet lisätutkimuksiin, jotta saatiin selville, mistä hoitovaihtoehdoista olisi Robille apua.

Vaihtoehdot olivat joko leikata suolen osa pois, missä syöpäkasvain sijaitsi ja tehdä pysyvä avanne tai leikata vain syöpäkasvain ja toivoa, ettei syöpäkasvain uusisi. Rob valitsi ensimäisen vaihtoehdon. Kesti jonkin aikaa tottua avannepussiin, mutta hän ylistää avannehoitajaa ohjeista, tuesta ja rohkaisusta uuden oppimisessa ja tilanteen hallintaan ottamisessa. 

Täyttä elämää ja syöpävalistusta muille ihmisille

Rob ei ole antanut syövän tai avanneleikkauksen vaikuttaa elämäänsä negatiivisesti. Hän elää parhaansa mukaan joka päivä, viettäen aikaansa perheensä kanssa, pelaten golfia viikonloppuisin ja nauttien työstään turvallisuusalueen johtajana. Rob on käyttänyt kontaktejaan kaivos- ja rakennusteollisuudessa luodakeen 'Keskustelutuokiot" työntekijöille, missä on mahdollista keskustella syövästä ja sen ehkäisystä. Hän on myös järjestänyt varainkeruutapahtumia golfin parissa tukeakseen Icon Cancer -syöpäkeskuksia ja Australian Syöpäyhdistystä. 

Rob puhuu tilaisuuksissa siitä, mitkä ovat mahdollisia suolistosyövän merkkejä ja oireita. Esimerkiksi veri ulosteessa, vatsakivut, muutokset suolen toiminnassa ja nopea painon putoaminen.

Robin vinkit hyvään elämään avanneleikattuna

Perheen tuki auttoi Robia taistelussa suolistosyöpää vastaan ja hyväksymään uuden elämänsä avanneleikattuna. Hänellä on neuvoja muille avanneleikatuille siihen, kuinka asennoitua elämään avanneleikattuna. 

  1. Kuuntele lääkäriäsi ja avannehoitajia. Rob oppi tämän kantapään kautta. Häntä oli kielletty nostamasta mitään painavaa, mutta hän ei totellut. ”Tämä on todella tärkeää, koska luultavasti tästä syystä minulle tuli tyrä,” hän kertoo. Kannattaa rohkeasti nostaa käsi ylös ja pyytää apua, sanoa ”en pysty tähän ja tarvitsen apua”.
  2. Ota huomioon, mitä kehosi tarvitsee. Tämä on erityisen tärkeää koskien ruokaa ja ravitsemusta.
  3. Pidä asiat yksinkertaisina. “Avanteenhoidon rutiinin pitäminen yksinkertaisena ja johdonmukaisena ja ihon pitäminen terveenä auttaa pitämään oloni rauhallisena ja itsevarmana”, Rob kertoo.
  4. Hymyile. “Et koskaan voi tietää, mitä muut ihmiset käyvät elämässään läpi. Hymy voi tehdä jonkun ihmisen päivästä paremman”.

Suolistosyöpä ja avanteen saaminen muuttivat Robin asenteen elämään täysin. Hän ei enää pidää elämää itsestäänselvänä. ”Tajusin, että elämä voi päättyä todella äkkiä. Koen, että olen saanut toisen mahdollisuuden ja haluan tehdä joka päivästä hienon”. 


Henkilöt, jotka kertovat elämästään, saavat korvauksen Hollister Incorporatedelta. Esitetyt suosittelut, lausunnot ja mielipiteet soveltuvat kuvattuihin henkilöihin. Nämä suosittelut edustavat heidän kokemustaan, mutta tarkat tulokset ja kokemukset ovat yksilöllisiä ja yksilöllisiä jokaiselle henkilölle.