Parastomaalisen tyrän ehkäisy

Parastomaalinen tyrä voi ilmetä koska tahansa avanneleikkauksen jälkeen, joten sen oireet ja ehkäisykeinot on hyvä tuntea.

family-enjoying-breakfast-together-on-back-porch-deciding-what-to-eat-after-stoma-surgery

Mikä parastomaalinen tyrä on?

Parastomaalinen tyrä on yleinen avanteen kanssa elävien ihmisten haaste. Sitä ei kuitenkaan tule kaikille avanneleikatuille.

Parastomaalinen tyrä voi ilmetä viikkoja, kuukausia tai vuosia avanneleikkauksen jälkeen. Sen kehittymisen riski kasvaa iän myötä, ja muita riskitekijöitä ovat leikkaustekniikka, lihasheikkous sekä useat vatsaleikkaukset. Parastomaalisen tyrän todennäköisyys voi kasvaa myös ylipainon, yskimisen tai venähdyksen takia.

Parastomaalinen tyrä muodostuu, kun vatsanseinämän heikentymän läpi pääsee epänormaali elimen tai elimen osan (yleensä suolen) työntymä. Heikentymän vuoksi parastomaalinen tyrä näkyy avanteen ympärillä olevana pullistumana. Avannetta ympäröivän ihon pinnalla voi esiintyä myös epätasaisuutta ja kireyttä tyrän koon ja muodon mukaan.


Hernia

Parastomaalinen tyrä


Hernia

Sivunäkymä tyrämuodostumasta


Parastomaalisen tyrän koko ja muoto muuttuvat asennon mukaan. Tyrästä tulee esimerkiksi vähemmän näkyvä maatessa. Parastomaaliset tyrät voivat olla hyvin pieniä tai verrattain suuria.

Parastomaalinen tyrä kehittyy yleensä hitaasti. Monet avanteen kanssa elävät eivät tajua, että heillä on tyrä ennen kuin he tapaavat avannehoitajan tai kirurgin. Jotkut pitävät tyrän ilmestymistä hyvin huolestuttavana, joten on tärkeää ymmärtää mistä ne johtuvat ja miten niitä voi ehkäistä.

Vinkkejä parastomaalisen tyrän ehkäisyyn

Riski parastomaalisen tyrän kehittymisen on nostamiseen tai rasittavaan liikuntaan liittyvän venähdyksen yhteydessä suurempi kuin nivustyrän kehittymisen riski. Riski on suurempi sen vuoksi, että leikkauksen aikana lihaksia leikataan avanteen tekemiseksi ja tämä saattaa tehdä niistä heikompia toimenpiteen jälkeen.

Vinkkejä parastomaalisen tyrän ehkäisyyn:

  • Vältä yli 2 kilon painoisten asioiden nostamista ainakin kuusi viikkoa leikkauksen jälkeen. Käytä tarvittaessa työntökärryjä painavampien asioiden liikuttamiseen tai pyydä apua.
  • Liiku varovasti. Venyttele vatsaa, tee lantionnostoja tai kävele. Vatsalihasliikkeet on tehtävä hallitusti ja erittäin varovaisesti. Avannehoitaja osaa neuvoa sopivimmat harjoitteet sekä ennen että jälkeen leikkauksen.
  • Hallitse painoasi. Pysy sopivalla painoalueella. 


Jos epäilet parastomaalista tyrää

Jos epäilet parastomaalista tyrää, varaa aika avannehoitajalle. Hän arvioi tilanteen ja antaa hoito-ohjeet.