Liikunta avanneleikkauksen jälkeen

Liikunta on tärkeä osa avanneleikkauksesta toipumista. Avanteen ei pitäisi estää harrastamasta liikuntaa tai olemasta yhtä aktiivinen fyysisesti kuin ennen leikkausta. Muista, että kevytkin liikunta tekee hyvää sydämelle, nivelille, lihaksille, keuhkoille ja yleiselle hyvinvoinnille.

father-and-daughter-biking-and-skating-on-park-trail-and-exercising-after-ostomy-surgery

Kuinka liikuntaa voi harrastaa avanneleikkauksen jälkeen? 

Liikunnan aloittamisesta kannattaa keskustella lääkärin tai avannehoitajan kanssa. Tämä on tärkeää etenkin silloin, jos et ole ollut aktiivinen liikkuja ennen leikkausta tai sinulla on muita sairauksia. Kannattaa myös mainita, jos harrastat kontaktilajeja tai raskaita nostoja sisältäviä lajeja tai suunnittelet tällaisen harrastuksen aloittamista.

Liikunnan hyödyt avanneleikkauksen jälkeen

Liikunta voi auttaa ehkäisemään sairauksia. Säännöllinen liikunta madaltaa sydänsairauksien ja aivohalvauksen riskiä ja auttaa vähentämään sekä hallitsemaan muita riskitekijöitä, kuten korkeaa verenpainetta, korkeaa kolesterolia, painonnousua ja diabetesta. Liikunta voi myös vähentää stressiä ja lisätä notkeutta, jolloin myös nivelet ja lihakset toimivat paremmin.

Avanneleikkauksen jälkeen monet ihmiset innostuvat tavoittelemaan sellaisia liikunnallisia tai fyysisiä tavoitteita, joita he eivät olisi aiemmin edes harkinneet. Elämää muuttavan leikkauksen myötä tapahtuva muutos elämäntyylissä voi usein paljastaa piilossa olleita vahvuuksia.

Yleisiä liikuntavinkkejä

On tärkeää aloittaa liikunta rauhallisesti. Älä siis aloita liian kovalla intensiteetillä ja jos jokin liike tuntuu epämukavalta, lopeta se.

Vinkkejä liikkujalle:

  • Pue mukavat vaatteet ja kengät.
  • Tee fyysisestä aktiivisuudesta tapa ja harrasta liikuntaa säännöllisesti.
  • Pyri harrastamaan liikuntaa joka päivä samaan aikaan, jotta siitä tulee osa arkirutiineja.
  • Juo riittävästi nestettä ennen liikuntaa, sen aikana ja sen jälkeen.