Kuusi vinkkiä avannetta ympäröivän ihon hyvinvointiin

Avannetta ympäröivä iho on ihannetilassa terve, mutta ihonhoidossa voi ilmetä myös ongelmia. Onneksi jokainen avannetta käyttävä voi tehdä paljon iho-oireiden ennaltaehkäisemiseksi.

senior-couple-on-garden-bench-preventing-peristomal-skin-problems

Opi välttämään avannetta ympäröivän ihon ongelmat

Kun avannetta ympäröivässä ihossa on ongelma (tunnetaan myös nimellä ympäröivän ihon komplikaatio tai PSC), se voi vaihdella lievästä epämukavuudesta merkittävään ongelmaan. Avannetta ympäröivän ihon komplikaatioita aiheuttavat useat yleiset syyt, mutta hyvä uutinen on, että niitä voi välttää. 

Vinkit avannetta ympäröivän ihon terveenä pitämiseen:

1. Huolehdi avannetta ympäröivästä ihosta hyvin

Jos avannetta ympäröivä iho on ärtynyt tai rikkoutunut, se voi tuntua epämukavalta tai kivuliaalta. Lisäksi avannetta ympäröivän ihon ongelmat voivat heikentää ihonsuojalevyn paikallaan pysymistä ja avannepussin pitävyyttä.

  • Noudata avannehoitajan suosittelemia ihonhoito-ohjeita.
  • Perushoito on paras vaihtoehto avannetta ympäröivän ihon puhdistuksessa – usein vesi on paras puhdistusvaihtoehto.
  • Älä käytä iholla voiteita tai rasvoja, jotka jättävät jäämiä tai kalvoja. Nämä saattavat heikentää ihonsuojalevyn kiinnittymistä.

2. Käytä ihonsuojalevyä tai tiivistettä, jossa on ihoa suojaavia ominaisuuksia

Ihoystävälliset ihonsuojalevyt ja tiivisteet voivat tukea avannetta ympäröivän ihon terveyttä. Uudenaikaiset tuotteet

  • auttavat imemään ylimääräistä kosteutta menettämättä sisäistä tai ulkoista vahvuutta ja ylläpitävät ihon luonnollista tasapainoa.
  • tarjoavat pitävän kiinnityksen, mutta ovat samalla helppoja irrottaa ja hellävaraisia iholle.
  • auttavat ylläpitämään luonnollisesti terveen ihon pH-tasapainoa. Lue lisää Dansacin ihoystävällisistä tuotteista napsauttamalla tätä

3. Vaihda pussi säännöllisesti

Vältä vuotoja ja vaihda pussi säännöllisesti avannehoitajan ohjeiden mukaisesti. Yritä myös välttää pussin ylitäyttymistä. Tämä voi aiheuttaa paljon painetta avannepussiin ja johtaa vuotoon. Ellet ole varma, miten usein pussi tulisi vaihtaa, määritä oikea vaihtoväli yhdessä avannehoitajan kanssa.

4. Vaihda sidos, jos iho kutisee

Avannetta ympäröivä iho voi kutista monista syistä. Kutinaa voivat aiheuttaa muun muassa allerginen reaktio tai ihoa ärsyttävät aineet. Lisäksi kemikaalit, kuten voiteet ja saippuat, voivat ärsyttää ihoa.

Hyvä uutinen on se, että avanteen kanssa eläville henkilöille tehdyssä kyselyssä 79 prosenttia vastaajista ilmoitti, että yksinkertaisesti sidoksen vaihto auttoi kutinaan. Jos kutina kuitenkin on jatkuvaa tai vaikeaa, eikä sidoksen vaihto paranna tilannetta, kannattaa ottaa yhteyttä avannehoitajaan.

5. Irrota ihonsuojalevy hellävaraisesti

Jos irrotat ihonsuojalevyn liian kovakouraisesti, se saattaa rikkoa tai vahingoittaa avannetta ympäröivää ihoa. Jos näin tehdään toistuvasti vauriot saattavat johtaa ohivuotoon tai siihen ettei ihonsuojalevy pysy iholla.

  • Älä kiirehdi, kun irrotat ihonsuojalevyä. Varaa tarpeeksi aikaa, jotta voit poistaa sen hellävaraisesti.
  • Irrota ihonsuojalevy avannetta ympäröivästä ihosta hitaasti.
  • Aloita ylhäältä ja vedä alaspäin.
  • Paina varovasti ympäröivää ihoa, kun vedät alaspäin.

6. Etsi sinulle oikeat tuotteet yhdessä avannehoitajan kanssa

Avannehoitajalla on ajantasaista tietoa uusimmista tutkimuksista ja tuotteista, jotka voivat auttaa avannetta ympäröivän ihon hoidossa. Avannehoitaja voi myös auttaa määrittämään juuri sinulle sopivan tuotevalikoiman.