Hyvä olla omassa kehossa avanneleikkauksen jälkeen

Amanda sai avanteen ollessaan nuori äiti. Sen jälkeen hänestä on tullut avanteiden puolestapuhuja. Vuosia myöhemmin hän nauttii elämästään ja tarjoaa vinkkejä normaaliin elämään avanteen kanssa. 

Lue, kuinka Amandasta tuli itsevarma, hyvin pärjäävä ja tyytyväinen omaan kehoonsa.

30-vuotiaana kolmen lapsen äitinä Amanda sai ensioireet peräsuolen syövästä. Ensialkuun lääkäri diagnosoi hänellä peräpukamia ja pyysi Amandaa antamaan ulostenäytteen. Amanda kuitenkin unohti antaa näytteen. Loppuvuonna 2015 alkoivat ulostusvaikeudet. Tällöin hänellä diagnosoitiin asteen 3-4 peräsuolen syöpä. Suositeltu hoito oli leikkaus ja pysyvä paksusuoliavanne.  

Amanda on todella kiitollinen, että avanneleikkauksen avulla hänen oli mahdollista selvitä syövästä.  Koko syöpämatkansa ajan Amandalle tuotti iloa se, että hän sai katsoa lastensa kasvavan. Hän on edelleen kiitollinen opettavaisesta kokemusta, ja arvostaa jokaista päivää ja lastensa kanssa vietettyä aikaa täysillä. 

Amandalle haastavaa leikkauksen jälkeen oli liikunta- ja kuntosaliharjoittelun jatkaminen. Leikkauksesta toipuminen kesti 12-18 kuukautta, jonka jälkeen hän pääsi kuntoilemaan uudestaan. Toipumisjakso oli tärkeä leikkauksesta paranemisen kannalta. 

Amanda haluaa jakaa tarinaansa avoimesti, koska sen avulla voidaan lisätä avanneasioiden tuntemusta ja tietoa. Tarinan voi auttaa toisia leikattuja tuntemaan itsensä vähemmän yksinäisiksi ja destigmatisoi aihetta. ”Ihmiset hämmästyvät, kun kerron heille tarinani ja he huomaavat, kuinka normaalia elämää elän.” 

Amandan vinkit elämiseen ja avanteen hoitoon

Vuosien mittaan Amanda on oppinut monenlaista ja haluaa jakaa tietonsa muille avanneleikatuille: 

  1. Noudata huolellisesti avannehoitajasi ohjeita. ”On tärkeää, että irroitat ihonsuojalevyn hellävaraisesti käyttäen ihonsuojalevyn poistospraytä,” Amanda neuvoo. ”Pidä hyvää huolta avanteen ympärysihosta. Puhdista se vedellä. Pitkällä tähtäimellä hyvä ihonhoitorutiini auttaa välttämään ihoärsytyksen ja hankaluudet”. 
  2. Voit käydä luottavaisin mielin uimassa avannepussin kanssa. ”Vietän paljon aikaa rannalla ja minulla on aina mukana varasidoksia, vaikka avannepussin irtoaminen ei ole todennäköistä. Joistakin lisätarvikkeista voit saada varmuutta ja turvaa.  Kannattaa kysyä niistä lisää avannehoitajalta”.  
  3. Huomioi, että jotkin ruoat voivat vaikuttaa ulosteeseen eri tavalla kuin ennen leikkausta. ”Huomasin, että mausteisilla ruoilla on laksatiivinen vaikutus ja, että jotkin maitotuotteet eivät enää sopineet minulle. Nyt harkitsen vähän tarkemmin, mitä syön ja milloin. Esimerkiksi, jos tiedän jonkin ruoan aiheuttavan enemmän tai koostumukseltaan poikkeavaa ulostetta, joka tarkoittaa, että sidoksen vaihtamisessa kestää kauemmin, syön noita ruokia vain kotona, kun sidosvaihdon voi tehdä rauhassa.” 
  4. Hyväksy avanteesi ja keskity niihin mahdollisuuksiin, joita se antaa. ”Avanteen ansiosta pysyin elossa ja saan katsoa lasteni kasvavan. Avanneleikkaus voi tarkoittaa parempaa elämänlaatua, monipuolisemman ruokavalion sekä paranemisen”.  

Amandan kohdalla avanneleikkaus ei pelkästään pelastanut häntä vai sai hänet arvostamaan jokaista elettyä päivää. ”Nautin elämästäni. Tunnen itseni itsevarmaksi, kykeneväksi ja viihdyn omassa kehossani”.  

 

Henkilöt, jotka antoivat suosituksia, saivat korvauksen Hollister Incorporatedilta. Esitetyt suositukset, lausunnot ja mielipiteet soveltuvat kuvattuihin henkilöihin. Nämä suosittelut edustavat heidän kokemustaan, mutta tarkat tulokset ja kokemukset ovat yksilöllisiä ja yksilöllisiä jokaiselle henkilölle.