Urostooma eli virtsa-avanne

Urostooma, eli virtsa-avanne, on yksi avannekirurgian tyyppi.

man-and-woman-outdoors-talking-side-by-side-and-understanding-a-urostomy

Mikä on virtsa-avanneleikkaus?

Avanneleikkaus voi olla tarpeellinen sairauden, onnettomuuden tai synnynnäisen invaliditeetin vuoksi, ja leikkaus voi toisinaan olla hengen pelastava toimenpide. Avanneleikkauksia on eri tyyppisiä. Lue tärkeimpiä tietoja virtsa-avanneleikkauksesta.

Mikä avanne on? 

Oletko koskaan miettinyt, mistä sana “stooma” (suom. avanne) tulee? Sen alkuperä on kreikan kielessä, ja se tarkoittaa aukkoa kehoon tai kehosta.

Olet saattanut kuulla avanne-sanan ensimmäistä kertaa lääkäriltäsi. Lääketieteessä avanne on vatsan aukko, joka luodaan kirurgisesti. Sen tarkoitus on päästää ulostetta – tai virtsa-avanne-toimenpiteen tapauksessa virtsaa – vatsanseinämän läpi.

Mikä virtsa-avanne on?

Virtsa-avanne on kirurgisesti tehty kiertotie virtsalle. Virtsa-avanne voidaan luoda esimerkiksi silloin, kun virtsarakko poistetaan ja potilas tarvitsee uuden tavan virtsata..

Virtsa-avanneleikkauksen aikana kirurgi käyttää pienen palan suolta muodostaakseen uuden reitin, jonka kautta virtsa voi kulkea. Virtsanjohtimet (putket, jotka normaalisti kuljettaisivat virtsan munuaisista virtsarakkoon) kiinnitetään tämän putken toiseen päähän. Toinen pää tuodaan vatsanseinämän aukon läpi.

Leikkauksen jälkeen virtsa-avannesidos kerää virtsan virtsa-avanteesta.

Myös muita avanneleikkauksia on olemassa. Kaksi muuta toimenpidettä ovat paksusuoliavanne- ja ohutsuoliavanne leikkaus.

Syitä virtsa-avanneleikkaukselle

Useat sairaudet ja tilat voivat johtaa virtsa-avanneleikkaukseen, mukaan lukien seuraavat:

  • virtsarakon syöpä
  • synnynnäinen sairaus tai invaliditeetti
  • vaikeat, invalidisoivat virtsainkontinenssitapaukset tai toistuvat virtsatieinfektiot
  • Krooninen virtsarakon seinämän tulehdus, eli interstitiaalinen
  • onnettomuus tai muu trauma

Onko sinulla kysyttävää avanteesta?

Terveydenhoidon tiimin tehtävänä on tukea sinua. Lääkäri ja avannehoitaja ovat todennäköisesti keskustelleet jo leikkauksen yksityiskohdista. Luultavasti sinulla herää kysymyksiä matkan aikana, joten kysymykset kannattaa kirjoittaa muistiin. Näin et unohda esittää kysymyksiä lääkärin, avannehoitajan tai muun terveydenhoidon ammattilaisen vastaanotolla.