Ohutsuoliavanne

Ohutsuoliavanne eli ileostooma on yksi avanneleikkauksen tyyppi.

man-and-woman-cooking-together-in-a-kitchen-and-understanding-an-ileostomy

Mikä ohutsuoliavanne on?

Avanneleikkaus voidaan tehdä monesta syystä. Joillekin se tehdään onnettomuuden vuoksi, toiset taas saattavat tarvita leikkauksen hoitona suolistosairauteen tai synnynnäisen invaliditeetin korjaamiseen. Avanneleikkaus pelastaa monissa tapauksissa ihmishenkiä.

Mikä avanne on?

Tiesitkö, että 'stoma' (suom. avanne) on kreikkaa, ja se tarkoittaa "aukkoa kehoon tai kehosta"?

Lääketieteen maailmassa avanne-termiä käytetään kuvaamaan vatsassa olevaa aukkoa, johon tuodaan osa tai pala suolesta kirurgisesti vatsanseinämän läpi. Jos ihmiselle on tehty paksu- tai ohutsuoliavanneleikkaus, ulosteet tulevat avanteesta. Jos ihmiselle on tehty virtsa-avanne leikkaus, virtsa kulkee avanteesta. Ohut- tai paksusuoliavanteen tapauksessa leikkaus voi olla joko väliaikainen tai pysyvä riippuen sairaudesta.

Mikä ohutsuoliavanne on?

Ileostooma eli ohutsuoliavanne on kirurgisesti luotu aukko ohutsuoleen eli ileumiin. Useimmissa tapauksissa kirurgi käyttää ohutsuolen loppuosaa avanteen muodostamiseen. Ohutsuolta tuodaan vatsanseinämän läpi, sen sisäpuoli käännetään ulospäin "nokan" muodostamiseksi ja suoli ommellaan ihoon.

Ohutsuoliavanne ohjaa ulostevirran uuteen paikkaan, ja erite sekä sen koostumus riippuvat siitä, missä kohtaa ohutsuolta avanne on. Ohutsuoliavannepussi on useimmiten tyhjennettävä pussi, joka kerää ohutsuolesta tulevan ulosteen.

Syitä ohutsuoliavanneleikkaukselle

Useat eri sairaudet ja tilat voivat johtaa ohutsuoliavanneleikkaukseen. Tämän tyyppiseen leikkaukseen johtavia ongelmia ovat muun muassa:


Onko sinulla kysyttävää?

Terveydenhoidon tiimin tehtävänä on tukea sinua. Lääkäri ja avannehoitaja ovat todennäköisesti keskustelleet jo leikkauksen yksityiskohdista. Luultavasti sinulla herää kysymyksiä matkan aikana, joten kysymykset kannattaa kirjoittaa muistiin esimerkiksi avannepäiväkirjaan. Näin et unohda esittää kysymyksiä lääkärin, avannehoitajan tai muun terveydenhoidon ammattilaisen vastaanotolla.