5 tapaa ehkäistä avanteen vuotoja

Vuotoja sattuu joskus useimmille avanteen kanssa eläville henkilöille, eikä niitä ole syytä pelätä.

On kuitenkin hyvä tutkia huolella vuodon syy, jotta voidaan ehkäistä sen toistuminen tulevaisuudessa. Aivan kuten mikä tahansa itsevarmuutta uhkaava tekijä, myös vuoto kannattaa hoitaa pois alta heti. Tämä on erityisen tärkeää nyt, kun saatat olla eristyksissä tavallisesta tukiverkostostasi.

Tässä artikkelissa kerrotaan todennäköisimpiä vuotojen syitä sekä kuvataan käytännön tapoja hoitaa niitä ja ehkäistä mahdollisimman hyvin niiden toistuminen tulevaisuudessa.

1. Huolehdi avannetta ympäröivästä ihosta
Erään raportin1 mukaan avanteen kanssa elävistä henkilöistä noin 75 prosentille kehittyy avannetta ympäröivä iho-ongelma. Toinen tutkimus2 paljastaa, että hälyttävät 63 prosenttia avannetta ympäröivistä iho-ongelmista kärsivistä henkilöistä ei kerro vaivasta sairaanhoitajalle tai muulle terveydenhuollon ammattilaiselle.

Älä liity tuohon hiljaiseen enemmistöön. Jos avannesidos ei istu oikein, seurauksena voi olla vuotoja ja ympäröivän ihon komplikaatioita (PSC).

Aivan yhtä tärkeää on, että tutkimukset osoittavat jopa lievien iho-ongelmien vaikuttavan yleiseen hyvinvointiin. Ongelma voi haitata myös kykyäsi nauttia elämästä, mikä saattaa saada sinut eristäytymään ja välttelemään menoja.

Kaiken lisäksi kyseessä on noidankehä: vuodot aiheuttavat ympäröivän ihon komplikaatioita, jotka saavat sinut murehtimaan seuraavaa vuotoa entistä enemmän.

Iho-ongelmien ehkäisemisessä tärkeintä on tarkastaa iho säännöllisesti ja toimia heti epätavallisten merkkien ilmetessä. Tällaisia merkkejä ovat esimerkiksi ihon kutina, punoitus, rikkoutuminen ja märkiminen. Jos epäilet sinulla olevan näitä oireita, kerro niistä aina avannehoitajallesi tai muulle terveydenhuollon ammattilaiselle.

2. Luo avannehoitorutiini
Terveydenhuollon ammattilaiset ovat yhtä mieltä siitä, että avanteen kanssa elävät henkilöt voivat eri tavoin ehkäistä vuotoihin johtavia ongelmia. Huomaa, että nämä ovat vain yleisiä neuvoja eivätkä korvaa terveydenhuollon ammattilaiselta saamiasi suosituksia:

 • Tyhjennä pussi säännöllisesti, yleensä kun noin kolmasosa siitä on täynnä. Liian täysi tai painava pussi aiheuttaa todennäköisemmin vuotoja.
 • Irrota ihonsuojalevy rauhallisesti ja varovasti. Aloita hitaasti ja vedä vähitellen ihonsuojalevy irti ihosta. Aloita ylhäältä ja vedä alaspäin samalla, kun painat varovasti ympäröivää ihoa.
 • Arvioi ihosi aina, kun vaihdat pussin. Näin voit varmistua siitä, että ihonsuojalevyn alla oleva iho pysyy yhtä terveenä kuin muu vatsan iho. Huuhtele avannetta ympäröivä iho vedellä ja anna sen kuivua kokonaan, ennen kuin kiinnität uuden avannesidoksen.
 • Vältä puhdistusaineita, jotka sisältävät öljyjä tai emulsioita. Ne voivat heikentää sidosaineiden tehoa. Yksinkertaisuus on parasta: lämmin vesi riittää puhdistamaan avannetta ympäröivän ihon.
 • Vauvojen puhdistusliinojen, kosteuspyyhkeiden, desinfiointiaineiden tai antiseptisten nesteiden käyttämistä iholle ei suositella, sillä ne voivat ärsyttää ihoa.
 • Aseta ihonsuojalevy ja pidä sitä paikallaan muutaman sekunnin ajan. Näin ihonsuojalevy mukautuu vatsan muotoihin, mikä voi auttaa hyvän tiivisteen muodostumisessa.
 • Jos avannetta ympäröivä iho märkii, voi olla hyvä imeä kosteutta avannejauheella (ei koskaan talkkijauheella). Jos märkiminen saa olosi epämukavaksi, ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.
 • Hoida vuodot nopeasti terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Jos avanne vuotaa, ihonsuojalevy on vaihdettava useammin. Tämä voi saada ihon kuoriutumaan ja aiheuttaa näin enemmän ihovaurioita.


3. Varmista, että ihonsuojalevy asettuu hyvin avanteen ympärille

Muista, että avanteen erittämä aine on syövyttävää. Jatkuva ihokontakti voi siis aiheuttaa vaurioita. Siksi avannetta ympäröivän ihon kannalta on erittäin tärkeää, että ihonsuojalevy asettuu siihen oikein. Näin varmistetaan, että kaikki aine tyhjenee pussiin eikä sitä pääse ihonsuojalevyn alle.

NovaLife TRE -ihonsuojalevy on tuoteinnovaatio, joka on suunniteltu varmistamaan hyvä ihonsuojalevyn tiiviste ja huolehtimaan samalla ihosta. NovaLife TRE -ihonsuojalevy on suunniteltu suojaamaan ihoa kolmella tavalla:

 • Kiinnittyminen: muodostaa varman ja joustavan tiivisteen, joka suojaa ihoa avanteen erittämiltä aineilta, on helppo poistaa ja on hellävarainen iholle.
 • Imeytyminen: imee ylimääräisen kosteuden, jotta iho säilyttää luonnollisen tasapainonsa.
 • pH-tasapainon puskuroiminen: suojaa ihoa avanteen erittämiltä aineilta ylläpitämällä ihon luonnollista pH-tasoa.


4. Varmista, että avannepussisi on hyvin kiinnitetty fyysisen aktiivisuuden ja intiimin kanssakäymisen aikana.

Avanteen ei pitäisi estää sinua harrastamasta liikuntaa tai muuta fyysistä aktiivisuutta. Keskustele lääkärisi tai avannehoitajasi kanssa kontaktiurheilulajien harrastamisesta tai erittäin raskaiden kuormien nostamisesta. Muutoin sinun pitäisi pystyä nauttimaan fyysisestä aktiivisuudesta samalla tavalla kuin ennen leikkaustasi.

Elämää muuttavan sairauden tai vamman kohtaaminen voi horjuttaa “normaalia” maailmaasi merkittävästi. Kuka olet, mikä sinulle on tärkeää ja mitä odotat elämältä – nämä ovat hyvin henkilökohtaisia asioita. Jokainen ilmaisee seksuaalisuuttaan, iloitsee siitä ja nauttii sen merkityksestä elämässä eri tavoin. Seksissä ei siksi ole yhtä “normaalia” tapaa. Lue lisää intiimistä kanssakäymisestä täältä.

Fyysisen aktiivisuuden tai intiimin kanssakäymisen aikana on hyvin tärkeää, että avannesidos on hyvin kiinnitetty eikä se vuoda. Tämä saattaa yksinkertaisesti merkitä muutamaa tarpeellista varotoimenpidettä, mukaan lukien seuraavat:

 • avannesidoksen tukeminen tarkoitukseen suunnitellulla vaatekappaleella
 • erilaisten urheiluvaatteiden, kuten juoksuhousujen tai Lycra®-shortsien, kokeileminen ja itselle sopivan ratkaisun löytäminen
 • pussin tyhjentäminen ennen fyysistä aktiivisuutta tai intiimiä kanssakäymistä.


5. Löydä itsellesi sopivat tuotteet

Olet ainutlaatuinen, aivan kuten kaikki muutkin avanteen kanssa elävät.

Kun kyse on avannetta ympäröivän ihon terveenä pitämisestä ja vuotojen ehkäisemisestä, eri ratkaisut sopivat eri ihmisille. Siksi sinun kannattaa seurata uusien tuotteiden kehittelyä. Keskustele avoimesti terveydenhuollon ammattilaisen kanssa vaihtoehdoistasi.

Ennen kaikkea, jopa maailmanlaajuisen pandemian keskellä, sinun on haettava apua jo ensimmäisen oireen ilmetessä. Tutustu uusiin ratkaisuihimme tuotesivullamme .

 

 

 1. Richbourgh L, Thorpe JM, Rapp CG. Difficulties experienced by the ostomate after hospital discharge. J Wound Ostomy Continence Nurs. 2007; 34(1):70-79
 2. Consumer Survey of Pruiritus, 2016. Hollister data on file (n=140)